[ BACK | DOWNUNDER.DK ]


Anzwers Advertisers
Ansøgningserfaringer i forbindelse med emigration til Australien.
af Flemming & Dorthe

Vi er et ungt par, som på det seneste har fulgt debatten på DownUnder/forum. I den forbindelse vil vi gerne bidrage med vores erfaringer omkring det at være emigrationsansøger. Vi understreger, at hvad vi viderebringer af informationer sker på baggrund af egne oplevelser. Vi giver ikke den endegyldige opskrift på, hvordan du/i bedst tackler ansøgningsproceduren, men derimod gode råd med på vejen. Er der nogle, som har andre meninger og erfaringer, bidrag da med disse på web?en, så vi alle kan opnå et mere nuanceret billede.

For vores vedkommende er vi ¾ henne i ansøgningsprocessen i "independent migration" kategorien, hvor vi mangler den endelige anerkendelse af uddannelse samt den lægelige vurdering.

Procedure
Hvert år tages immigrationsprodeduren/krav op til overvejelse fra de australske immigrationsmyndigheders side. Pt. er vi vidende om, at proceduren er som følger:

1. Fremskaf et ansøgningsskema fra den australske ambassade i Bonn
2. Vurder om du kan opnå tilstrækkelige point i den medsendte pointtest.
3. Vurderer du at du opnår tilstrækkelige point, skal du straks gå i gang med at forberede din ansøgning ved at gøre følgende:

  • Uddannelse skal verificeres i Australien af rette myndighed
  • Forbered dig selv på at du skal tage en engelsk test (IELTS)
  • Oversættelse af ALLE de dokumenter, som kræves i ansøgningen.
    4. Udfyld ansøgningen og send den afsted til den australske ambassade i Bonn.
    5. Den australske ambassade kontakter dig når de har gennemgået din ansøgning. De vil informere dig omkring, hvordan du skal forholde dig i det videre forløb vedr:
  • Manglende informationer
  • Pointtest (foreløbig vurdering)
  • Kvalifikationer
  • Engelsktest
  • Lægebesøg

    Tid
    Når du har sendt din ansøgning, går der sikkert noget tid før du hører fra ambassaden. I vores tilfælde gik der 7 måneder. Derefter går tingene slag i slag. Påregn mellem 12-19 måneder for behandling af en ansøgning. Forbered så mange ting som overhovedet muligt, da det ofte er den tid, som du bruger på fremskaffelse af dokumenter, certifikater osv., som forsinker processen.

    Økonomi
    Det er ikke gratis at sende en ansøgning. For det første koster selve ansøgningspakken ca. 100 kr, derud over skal du betale for at ansøge ca. kr. 5600. Oven i dette beløb kommer der udgifter til oversættelse af dokumenter, verificering af uddannelse, engelsktest og læge. Vi regner med at vores samlede udgifter bliver på ca. 20.000 kr..

    Sprog
    Ambassaden kan kræve, at du skal tage en engelskprøve (IELTS), således at myndighederne kan give korrekt antal point i pointtesten. Med mindre engelsk er dit moderesmål, vil dette sikkert være tilfældet. Vi har forberedt os på denne prøve ved at tage engelsk på Studieskolen. Skal du friske dit engelsk op, er Cambridge Certificate (advanced eller proficiency level) en test, som ligger meget tæt op ad IELTS med hensyn til sværhedsgrad og testmetode. Os bekendt findes der ikke kurser i IELTS-testen, derfor valgte vi ovenstående.

    Krav
    Krav til immigrationsansøgeren skifter jævnligt. I øjeblikket skal man opnå 110 point i pointtesten. Hvis man har 105-95 point kommer ansøgningen i en "vente-pulje". Scorer man mindre end 95 point forkastes ansøgningen.

    I forbindelse med pointgivningen vurderes man på følgende punkter:

  • Uddannelse
  • Erhvervserfaring
  • Sprog
  • Alder
  • Familierelationer
  • Evt. tidligere statsborgerskab i Australien
  • Uddannelse i Australien

    Forberedelse
    Har du aldrig været i Australien og påtænker at søge immigration, vil vi på det varmeste anbefale, at du tager på en ferie derned. Ved at gøre dette, får du mulighed for at undersøge praktiske forhold, finde ud af hvor du vil bo, leveomkostninger, opleve Australsk kultur på god og ondt. osv.. Måske møder du endda nogle mennesker, som kan give dig inputs til, hvordan det er at bo og leve Down Under.

    En anden vigtig faktor, som du ikke kommer uden om er økonomi. Den australske stat giver ingen understøttelse og jobgaranti til nye immigranter i de første to år. Det vil sige, at du i teorien skal kunne supportere dig selv økonomisk i to år.

    Informationssteder Nyttige kontakter for os har været/er:

    British Council
    Tel. 33 11 20 44
    Behjælpelig med engelsktest, samt afholdelse af engelsktest.

    Australian Embassy:
    Business and Skilled migration
    Godesbergerallee 105-107
    53175 Bonn
    Tlf.: +49 228 81030
    Fax +49 228 373145
    Under anløgningsproceduren, har vi erfaret, at de er meget behjælpelige på ambassaden, hvis man henvender sig telefonisk, hvorimod de ikke svarer, hvis man sender e-mail eller fax.

    Australske immigrationsmyndigheder
    www.immi.gov.au Her kan du finde ALLE informationer på immigrationsanliggender samt hente ansøgningsskemaer, guidelines osv.. Rigtig god.

    Immigrationsrapport:
    Lone og Tom Jansen
    Infomate Pty. Ltd.
    235 Hudson Parade
    Clareville Beach, Sydney
    NSW 2107
    Australia
    Her kan du rekvirere en dansk udarbejdet rapport omkring immigration til Australien. Koster ca. 100 og indeholder faktuelle data.

    Bøger
    Living and working in Australia
    David Hampshire
    Pubisher: Survival Books
    ISBN: 1-901130-00-2
    e-mail: survivalbooks@computronx.com
    En rigtig god opslagsbog med facts om det australske samfund lige fra bilkøb til skolegang.

    Aviser
    Igennem australsk/new Zealandsk skandinavisk venskabsforening kan du rekvirere aviser, som skriver om immigration til Australien.