[ BACK | DOWNUNDER.DK | ARTIKEL ] Copyright downunder.dk © 1997 - 2003


New Zealand som vinland

Peter Kjelgaard Andersen, New World Vinimport

New Zealand er i dag kendt for at lave verdens bedste hvidvine på druerne Sauvignon Blanc og Chardonnay, men kun et fåtal af den danske befolkning er klar over dette. Således hører jeg ofte spørgsmålet: "Kan man virkelig lave vin i New Zealand - det må da være noget nyt!". New Zealand er da også et af de nyere vinprodu-cerende lande. Den første vinstok blev plantet af missionærer i 1919, den først vinmark blev plantet i 1833 nær Bay of Islands.

Kimen til den nuværende vinproduktion blev lagt omkring 1. verdenskrig, hvor flere vinproducenter bosatte sig i Henderson og Kumeo, lige nord for Auckland. Vinproducenterne var typisk udvandret fra Kroatien og Libanon, hvis familier igennem generationer havde produceret vin i Europa.

Med tiden blev nye vinområder udviklet, og typisk var de nye områderne bedre end det oprindelige nord for Auckland. Som følge deraf har mange af Auckland vin-husene nu vinmarker rundt omkring i det meste af New Zealand. Som eksempel kan nævnes vinhuset Babich der blev grundlagt i 1919 i Henderson. Babich har vin-marker i Henderson, Gisborne og Hawke's Bay på østkysten af nordøen, samt i Marlborough på toppen af sydøen.

Alle vinområderne ligger på østkysten af New Zealand. Det er en fordel, da blæst og regn normalt kommer fra vest. Således er regnen ophørt inden den når østkysten. Solen skinner væsentligt mere her. Faktisk skinner solen i Marlborough 2400 timer om året, mod fx 2100 timer årligt i Bourgogne. Vinmarkerne ligge tæt på havet, herved opnås et køligere klima en i europæiske vindistrikter. Men da solen skinner mere, er der ingen problemer med modning af druerne. Modningsprocessen tager lidt længere tid en i andre vinlande. Det er dog bl.a. den ekstra modningtid der er med til at medføre de ekstra smagsstoffer til druen, hvilket igen betyder, at vinen smager af  mere. Processen kan sammenlignes lidt med at de tomater man selv dyrker hjemme i haven, og som er længere om at modne. Oftest smager de af mere end en drivhustomat, der er frembragt på rekordtid.

Det er dog først inden for de sidste 10 - 20 år, at New Zealand har produceret vin af international klasse. I 1970 gik der dog en prås op for new zealænderne. Man blev klar over, at klimaet i landet svarede nogenlunde til klimaet i Tyskland. Man plantede derfor Müller Thurgau vinstokke (der er meget udbredt i Tyskland), i flere områder af New Zealand. -Resultatet blev, at vinen ofte var bedre end den tyske.

Som følge heraf prøvede man i slutningen af 1970'erne at plante nogle af de druety-per der lægger rygrad til de franske vine. Det er bl.a. druetyperne Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir. For hvidvins-druernes område viste resultatet sig hurtigt. Man fik vine med en bouquet af frugt og blomster. Vinene er typisk tørre og kraftige med en god syrebalance.

Da vinstokke til produktion af rødvin skal have en vis alder, er det først inden for de seneste 5-6 år, at new zealænderne generelt har produceret god rødvin. 
Der er 9 vinproducerende områder i New Zealand. Blandt de kendteste er Hawke's Bay på østkysten af nordøen. Området er mest kendt for sine Chardonnay'er og for rødvinsdruerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Lidt sydligere, ca. 60 km nord for hovedstaden Wellington, findes Martinborough. Området her er særligt kendt for sine Pinot Noir, som fx Ata Rangi, hvis Pinot Noir hører til blandt de bedste i verden.

På den anden side af Cook Straight, på toppen af sydøen ligger, Marlborough. Her blev de første vinstokke plantet så sent som i 1973. I dag regnes området som det bedste distrikt til dyrkning af den hvid drue Sauvignon Blanc. De første Sauvignon Blanc vinstokke blev plantet i begyndelsen af 1980'erne. I begyndelsen anså man det for tvivlsomt om druen overhovedet kunne trives i her. En af pionererne i området er Hunter's Wines. Vinhuset blev grundlagt i 1982 af Ernie og Jane Hunter. Siden 1984 har Hunter's været kendt for at producere noget af det bedste Sauvignon Blanc i verden. Kimen til denne succes blev grundlagt allerede i midten af 1980'erne da Hunter's 2 gange vandt den anerkendte vinsmagningen arrangeret af Sunday Times Wine Club i London. Hunter's seneste succes var i efteråret 1996, hvor det engelske vinblad Decanter kårede Hunter's Oak aged Sauvignon Blanc som værende den bedste oversøiske Sauvignon Blanc.

Længere sydpå lige nord for Christchurch findes vinområdet Waipara. Området her er relativt nyt, og vil i fremtiden nok mest blive kendt for sin Pinot Noir.

I februar måned besøgt jeg for 3. gang New Zealand. Siden mit sidste besøg i 1993 var der sket en forrygende udvikling. Mange nye vinhuse er dukket op. De allerede eksisterende har udvidet deres produktion kraftigt ved udvidelse af produktionsanlæg og ved tilplantning af nye vinmarker. Der er allerede lagt planer for tilplantning af marker i de kommende år. Arealet af tilplantet vin er fra 1992 til 1997 vokset fra ca. 600 hektar til 1000 hektar.

I selve vinhusene bliver nyt produktionsudstyr indkøbt som aldrig før, dels for at kunne lave vin af de mange ekstra druer, men også for at højne kvaliteten. Således er kvaliteten af rødvinene steget markant. I 1993 var det sjældent at jeg faldt over noget drikkelig rødvin, denne gang producerede de fleste vinhuse gode rødvine.

En stor del af vinene rationeres til de enkelte importører i de forskellige lande, da produktionen endnu ikke kan følge med efterspørgslen. Det mest vin sælges i England, Australien og USA. Men også Danmark importerer new zealandsk vin. Vinene findes for det meste hos førende vinhandlere og på nogle af landets bedste restaurationer.

Artiklen er tidligere udgivet i Venskabsforeningens medlemsblad NEWS